שלום לכולם.
בסקירה מאוגוסט 2022 דיברנו על מי צודק שוק האג"ח, עם עקום תשואה הפוך המגלם מיתון עתידי, או שוק המניות שנראה אופטימי למדי.
מאז המשיך וירד שוק המניות בארה"ב, מדד s&p 500 כ 8% ונאסד"ק כ 16%ומתחילת שנה המדדים ירדו כ 21% s&p500 ו 33% נאסד"ק.
כיום, בקרב הכלכלנים קיים קונצנזוס, אנחנו בדרך למיתון עולמי, השאלה היא האם זה יהיה מיתון עמוק או מתון.
עקום התשואות בארה"ב, מתאר ריבית שתלך ותעלה עד 4.8% בעוד שנה ולאחר מכן תרד בהדרגה, החוזים על הריבית צופים ריבית מוניטארית של מעל 5% בעוד שנה.
"המנבא של המיתונים", תשואת אג"ח 3 חד' גבוהה מאג"ח 10 שנים מתקרב מאד לנק' היפוך.
השאלה היא למה בעצם כולם מפחדים ממיתון והאם הוא טוב למשקיעים?
התשובה מורכבת מאד כיוון שקיימים גורמים נוספים שעלולים להשפיע, נפרט בהמשך.
אג"ח מדינה ארה"ב-
בבדיקה היסטורית, אפיק אג"ח מדינה ארה"ב תמיד הרוויח בכניסה למיתון, ההסבר הוא שבמיתון הבנק המרכזי יצטרך להוריד ריבית על מנת לתמרץ את הכלכלה ובאופן כללי התשואות שניתן להשיג היום אולי לא יהיה ניתן להשיג בעתיד.
אפיק מניות-
תלוי מאד בעומק המיתון:
– מיתון קצר- ההשפעה של הורדת ריבית, חוסר אלטרנטיבה וחזרה לביקושים וצמיחה בד"כ תידחף את שוק המניות לכיוון חיובי.
– מיתון ארוך- ההשפעה של הורדת הריבית עלולה להתקזז ואפילו להתבטל מול ירידה משמעותית במכירות וברווחיות החברות.
באופן כללי שוק ההון צופה פני עתיד ולפני שהנתונים ה"טובים" יגיעו השוק כבר יבצע תיקון ושוק המניות עלול להגיב בעוצמה, כלפי מעלה.
בגרף: התאוששות באפיק מניות מתחתית ב 9-3-2009 ועד לסוף שנת 2009, מדד s&p500 בכחול, ומדד הנאסד"ק בוורוד.
בגרף: התאוששות באפיק מניות מתחתית ב 9-3-2009 ועד לסוף שנת 2009, מדד s&p500 בכחול, ומדד הנאסד"ק בוורוד.
בגרף המניות של משבר 2008 ניתן לראות שבעוד שנתוני הכלכלה המשיכו להיות רעים מאד, שוק ההון צפה יציאה עתידית ממיתון וזינק בעוצמה, כמובן הרבה גם בזכות הבנק המרכזי בארה"ב שהוריד ריבית ל0% והדפיס כסף ע"י רכישה של אג"ח מדינה.
אז באופן כללי נראה שמיתון הוא לא כל כך רע למשקיעים, בתנאי שהוא לא מיתון מתמשך וכל עוד הבנקים המרכזיים פועלים ביעילות, אז ממה יש לחשוש?
החששות ממיתון עלולים לחשוף בעיות מבניות אשר אף אחד לא שם לב אליהם כל עוד הריבית הייתה אפסית ולא הייתה אינפלציה, השאלה היא האם העולם ידע להתמודד עם סביבת ריבית ואינפלציה גבוהה אם זו תישאר לאורך זמן.
- משבר חובות של מדינות-
מדינות בשווקים מתעוררים ו/או מדינות חלשות באירופה עלולות למצוא את עצמם עם קושי אמיתי להחזיר חובות, שעלות גיוס הכסף שלהם עולה בצורה משמעותית. - משבר חובות של חב'-
החב' פועלות על עקרון של גלגול חובות ומינוף בריבית זולה, עליית ריבית, עלולה לגרום לחב' בעלות מודל עסקי רעוע להפוך להפסדיות, אי יכולת לגייס חוב תוביל בהמשך לפשיטת רגל. - ריבית, הדפסת כספים ואינפלציה-
התרופה של הבנקים המרכזיים מאז משבר 2008, הייתה הורדת ריבית ורכישת אג"ח (הדפסת כספים), אך את התרופה הזאת לא ניתן לתת כאשר האינפלציה "ספיראלית" והופכת ליותר ויותר "דביקה".
אז מה ניתן לעשות מכאן?
החשש הוא שלפני שיהיה טוב, יהיה רע, אך מניסיוני בלתי אפשרי "לתזמן" את האפיק המנייתי.
מומלץ לבדוק את מצב הנכסים והאלוקציה ולוודא שהכספים מושקעים בהתאם לצרכי הנזילות ובהתאם לאהבת/שנאת הסיכון שלכם.
השקעה בשוק ההון מצריכה סבלנות, אורך רוח וקור רוח, לקוח שיתמיד לאורך זמן, יצליח בהשקעות.
כמו תמיד מוזמנים להתייעץ!
מסמך זה אינו מהווה תחליף לייעוץ/שיווק השקעות אישי המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל קורא. אין לראות במסמך זה הצעה, המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא לביצוע עסקה כלשהי בניירות ערך או בכל מוצר פיננסי אחר. החברה עוסקת בין השאר בשיווק השקעות ללקוחות כשירים ועשוי להיות לה עניין באמור במסמך זה.
האמור במסמך זה נאסף ו/או מתבסס על מידע ממקורות שונים. במידע הכלול במסמך זה עלולות להיות טעויות\ שינויי שוק ו/או שינויים אחרים. החברה אינה אחראית לכל נזק, אובדן, הפסד או הוצאה מכל סוג שהוא, לרבות ישיר ו/או עקיף, שייגרמו למי שמסתמך על האמור
במסמך זה, כולו או חלקו, ככל שייגרמו, ואינה מתחייבת כי שימוש במידע הכלול במסמך זה עשוי ליצור רווחים בידי העושה בו שימוש. כל הזכויות, לרבות קניין רוחני, במסמך זה ובתוכנו, שייכות לחברה ואין לעשות בו כל שימוש שהוא, לרבות הפצתו ו/או העתקתו, כולו או חלקו
ללא קבלת אישורה מראש ובכתב.